
25
Ocak
2021
08:55
Bu durum zamanla kızgınlaşan tartışmalardan dolayı Türkiye, Kıbrıs Barış Harekâtını başlatmak durumunda kalmıştır. İlk harekâttan istenilen sonuç alınamayınca Türkler ikinci bir harekâta geçer.
İki topluluğun Kıbrıs içinde bir arada yaşaması için anlaşılamaması üzerine çözüm arayışları bu noktada başlamıştır. Ulusal baskılar da işin içine girince Ada’da ateşkes süreci başladı. Bu ateşkes sonucunda Ada’nın %35 civarı Türklerin kontrolüne geçti. Bunun ardından adanın kuzeyinde yaşayan Rumlar Güney’e, Güney’de yaşayan Kıbrıslı Türkler ise Kuzey’e geçti. Böylelikle Kıbrıs’ın ikiye bölünmesi gerçekleşti.
Kıbrıs Sorunu Nedir?
Kıbrıs’ta 1950’li yıllarda iki ayrı toplum yaşamaktaydı. Kıbrıslı Rumlar ise kendi geleceklerine kendilerinin karar vermesini istemeleri üzerine Yunanistan’ın öncülüğünde Birleşmiş Milletlere başvuru yaptılar. Ancak adada iki ayrı toplumun yaşadığını bilen Birleşmiş Milletler bu isteği reddetti.
Kıbrıslı Rumların isteğinin reddedilmesi üzerine 1955 tarihinde EOKA adı verilen silahlı örgütlerini kurdular. Bu örgüt Türklere ve Ada’da yaşayan İngiliz varlığına yönelik birtakım faaliyetlerde bulunmaya başladı. Bu örgütün amacı İngiliz sömürge idaresine son vermek ve Türkleri Ada’dan atmaktı. Buna karşılık Türkler Rum faaliyetlere karşı çıkmak için önce Volkan Teşkilatını ve ardından Türk Mukavemet Teşkilatını kurdular.
Giderek alevlenen tartışmalar Kanlı Noel adı verilen 24 Türk’ün şehit edilmesine yol açtı. Dolayısıyla Türkiye Kıbrıslı Rumlara engel olmak ve bölgede tekrar barışın sağlanması için Kıbrıs Barış Harekâtını başlattı. Kıbrıs’ın önemli bir parçası olan kapalı Maraş ile ilgili bilgi edinmek isterseniz de “Kapalı Maraş Hakkında Bilinmeyenler” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kıbrıs’ın Kısa Tarihi
1571 yılında Osmanlı’nın Kıbrıs’ı fethetmesiyle birlikte Türkler Kıbrıs’a yerleşmiştir. 93 Harbi’nde Osmanlının yenilgi alması üzerine Berlin Konferansı ile Kıbrıs Adasının yönetimi İngilizlere bırakıldı. Adada 1960 yılına kadar İngiliz hakimiyeti varlığını sürdürdü. Lozan Antlaşmasıyla TBMM Hükümeti ise Ada’nın İngiltere’ye ait olduğunu kabul etti.
1955 tarihine gelindiğinde Kıbrıslı Rumlar Enosis hedeflerini gerçekleştirmeye ilişkin çalışmalara başladı. Ada 1960 tarihinde Türkiye-Yunanistan anlaşması üzerine bağımsız bir devlet olmuştur. Ardından Kıbrıslı Rumların Adanın tek sahibi olmak istemesi üzerine tartışmalar yeniden ortaya çıkmıştır. Ancak yapılan harekatlar ile müzakere yapılarak Kıbrıs ikiye bölünmüştür. Böylece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurularak iki topluluğun bir arada yaşaması sağlanmıştır.
Kıbrıs gezilecek yerler konusunda çok fazla seçenek sunar. Özellikle turizm ve eğitim amaçlı Kıbrıs’a gelen çok fazla kişi bulunur. Ayrıca KKTC emlak seçenekleri de yerli yabancı herkes için iyi bir yatırım alternatifi olur.