
31
Ocak
2022
08:30
Akdeniz’in üçüncü büyük adası Kıbrıs, etnik olarak Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar olmak üzere iki ana gruba bölünmüştür. Kültürel olarak birçok farklı özelliği paylaşsalar da Kıbrıslı Türler ve Kıbrıslı Rumlar arasında kimlik inşası açısından temel farklıklara dayalı bir ayrım vardır.
KKTC adanın kuzey kısmında yaşayan Türklerden oluşur. Nüfusu 380 binin üzerindedir. Nüfus Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele ilçelerine yayılmıştır. Nüfusun %70’i ekonomik bakımdan aktiftir. Kuzey Kıbrıs’ın nüfusunun %98,71’i Türklerden kalan kısmı ise Rumlar, İngilizler ve diğer etnik unsurlardan oluşur.
KKTC öğrenci nüfusu da demografik yapıyı etkiler. Kuzey Kıbrıs’ta genç öğrenci nüfusu oldukça fazladır. Dünyanın birçok yerinden öğrenciler adada öğrenim görür. Kıbrıs’ın ikiye bölünmesi konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz de “Kıbrıs Nasıl İkiye Bölündü” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.
Kuzey Kıbrıs Nüfusunun İllere Göre Dağılımı
KKTC’de nüfusun %70’den fazlası ilçelerde kalan kesim de köy ve bucaklarda yaşar. Girne’de nüfusun %80’den fazlası ilçede, Mağusa’da nüfusun %70’den fazlası ilçede, Lefkoşa’da nüfusun %75’den fazlası ilçede, Güzelyurt’ta nüfusun %60’dan fazlası ilçede geri kalan kesimlerde bucak ve köylere dağılmıştır.
İskele bölgesinde ise nüfus bu ilçelerden farklı olarak bucak ve köylerde %60 civarı ilçede %40 civarı şeklinde dağılır. Yeni yapılan konut projeleri ilçe merkezlerinde olmayan coğrafi alanlara yerleşimleri arttırmaya başlamıştır.
Turizm adanın nüfusunu etkileyen bir diğer faktördür. Nüfus her daim dinamik bir hareketlilik gösterir. Oturma izniyle adada kalan turistler, öğrenciler, yatırımcılar, işçiler dinamik hareketi devam ettirir. Özellikle okul zamanları nüfus kadar KKTC emlak piyasası da hareketlenir.
Kuzey Kıbrıs Nüfusunun Yaşa ve Sosyo-Ekonomik Duruma Göre Dağılımı
KKTC’de genç nüfus genel nüfusun en büyük kısmını oluşturur. Orta yaş çalışan kesim ikinci sırada yer alır. Sosyo-ekonomik dağılım olarak nüfusun geneli aktif çalışandır. Turizm sektörü çalışma alanı olarak büyük bir alan kaplar.
Her yıl turizmde çalışanların da turistlerin de sayısı giderek artar. Diğer gelişmekte olan kesim eğitim kesimidir. Adaya eğitim görmek amacı ile her yıl yüzlerce öğrenci gelir. Çalışan erkeklerin çoğunluğu Türkiye’den göç etmiş olan inşaat sektöründe çalışanlardır. Genel olarak tarım ve sanayi sektörleri gerilerken turizm ve eğitim sektörleri yükselmektedir. Ülke ekonomisini geliştirmek için dış yatırımcılara avantajlı fırsatlar sunar.