
15
Şubat
2022
16:40
İstanbul’da Marmara Denizi’nde görülmesiyle gündeme gelen müsilaj, deniz salyası olarak da adlandırılır. Bilimsel olarak deniz salyasının ortaya çıkma nedeni küresel ısınma ve deniz kirliliği kaynaklı denizin doğal yapısının bozulmasıdır.
Denizlerdeki, doğal yaşam tehdit altında kalında deniz canlıların en küçüğü olan mikro algler tepki olarak müsilaj adı verilen salgıyı üretir. Marmara Denizi’nde endüstriyel atık kirlenmesi çok yoğundur. Giderek denizin doğal yapısı bozulmuş deniz yaşamı tehdit altına girmiştir.
Ancak Kıbrıs adası Akdeniz’de olduğundan böyle bir risk söz konusu değildir. Çünkü Kıbrıs’ta denize zarar veren endüstriyel atık yoktur ve Akdeniz su altı yaşamı koruma altındadır. Temiz deniz görüntüsü sadece yüzeyde değil denizin dibinde de aynıdır. Bu açıdan birçok kişi Kıbrıs satılık ev seçeneklerini değerlendirerek yıl boyu temiz bir denize girme avantajını elde eder.
Müsilaj Neden Olur?
Müsilajın en büyük nedeni denize bırakılan kirlilik yüküdür. Deniz ekosisteminin kaldıramayacağı kadar büyük kirlilik oluşuyor. Aslında doğa insanın yaptığı bu saldırıya bir şekilde yanıt veriyor. Mikro algler deniz suyu ısındıkça ve kirlilik arttıkça çoğalıyor. Bir nevi deniz yaşamı nefes alamıyor ve tepkisini de bu salgıyla gösteriyor.
Marmara’da bu kadar net ve felaket seviyesinde görülmesinin nedeni Marmara’ya insan kirliliğinin yükünün çok fazla olmasıdır. Özellikle endüstriyel atıklar, arıtmanın denize dökülmesi, insanların denizi kirletmesi, gemilerden gelen atıklar müsilajın oluşmasına neden oluyor. Denizlere atılan atıllar yıllar için deniz ekosistemini mahvediyor. Müsilaj bu nedenle Kıbrıs denizi gibi berrak ve temiz denizlerde değil Marmara’da görülüyor.
Müsilajın Tehlikesi Var mıdır?
Müsilaj bir çevre felaketinin habercisidir. Deniz ekosisteminin tahrip edildiğini gösterir. Ve denizdeki mikroorganizmalar müsilajı parçalamak için çok enerji harcar. Müsilajla ortaya çıkan bakteriler oksijen yetersizliğine neden olur ve hareketsiz deniz canlıları olan sesiller için tehlike oluşturur. İnsan sağlığı için de toksik etkisi olur.
Müsilaj doğanın insan tarafından tahrip edildiğinin göstergesidir. Bu sorunlar önlenmezse çok daha büyük sorunlar ortaya çıkar. Sahil kentlerinde atık kontrolünün yapılmamsı halinde durum kötüye gidecektir. Kıbrıs denizleri gibi temiz denizler doğal yaşamı korumak ve destelemek için gereklidir. Doğayla uyumlu yaşamamak, doğayı tahrip etmek doğa felaketlerine yol açar.
Kıbrıs bu açıdan dünya üzerinde en temiz denize sahip ülkelerin başında gelir. Kıbrıs’ın mavi bayraklı sahilleri hakkında bilgi edinmek isterseniz de “Kıbrıs’ta Mavi Bayraklı Kıyılar Hangileridir” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.