Kıbrıs'taki Yeşil Hat Nedir?

İçindekiler
    Sal, 29 Mar - 15:30

    Bir tampon bölge olarak tanımlanabilecek olan Kıbrıs’taki yeşil hat adayı ikiye böler. Bu hat Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yani KKTC ile Güney Kıbrıs Rum kesimini ayırır.

    Yeşil Hat, 1964 yılında Birleşmiş Milletler Barış Kuvvetleri Komutanı Peter Young tarafından harita üzerine çizilerek belirlenmiştir. Lefkoşa bu hatla birlikte ikiye bölünür ve her iki ülkenin de başkenti olur.

    Lefkoşa dünyadaki tek yeşil hattır. İki devleti birbirinden ayıran bu yeşil hat, iki taraf arasında geçişi yasaklamaz. Kuzey ve güney vatandaşları sınırdan pasaport ile geçebilir. Ayrıca iki taraf arasında ticari geçişleri düzenleyen bir Yeşil Hat Tüzüğü de bulunur.

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ne Zaman Kuruldu?

    Kıbrıstaki Yeşil Hat Nedir

    1983 yılında Yeşil Hat kuzeyinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kurulur. Yüzölçümü 3.355 kilometrekaredir. Adanın %36’sı kadar bir bölümü kaplar. Başta Lefkoşa olmak üzere Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele olarak beş büyük yerleşim yerinden oluşur.
    Resmi dili Türkçe olsa da İngilizce de yoğun olarak konuşulur. Gelişmekte olan bir ülke olarak KKTC yerleşim ve iş yapma konusunda yabancılara birçok olanak tanır.

    Türk kesimi, Yavru Vatan olarak da anılan KKTC sunduğu eğitim, iş ve yaşam olanakları açısından birçok kişinin ilgi odağı halindedir. Yatırım araçlarından elde edilen gelir ve devletin sunduğu yardımlarla dünyadan ve özellikle de Türkiye’den birçok yatırımcı bu güzel ada ülkesine gelir. Siz de ister yaşam veya iş olsun bu ülkede yaşamayı düşünüyorsanız Kıbrıs kiralık daire veya villa seçeneklerinin yanı sıra satılık seçeneklerine de bakabilirsiniz.

    Kuzey Kıbrıs’a Gidince Güney Kesime Geçilebilir mi?

    Kuzey ve Güney Kıbrıs arasında iki ülke sınırı olan Yeşil Hat vardır. Bu hat iki taraf arasında geçişleri belli prosedürlere göre yapılmasını sağlar. Lefkoşa’da bulunan Yeşil Hat geçiş noktalarından yasalara uygun olarak geçiş yapılabilir.

    İki taraf arasında serbest geçişler TC vatandaşları için geçerli değildir. Rum kesimine geçmek için Atina Büyükelçiliği’ne vize başvurusu yapmak gerekir. Güney Kıbrıs Rum kesime geçmek için bazı belgeler gereklidir. Bunları ise şu şekilde sıralayabiliriz.

    • Pasaport (en az 1 yıl geçerliliği olmalıdır)
    • 1 adet biyometrik fotoğraf (yeni çekilmiş olmalıdır)
    • Üzerinde kimlik bilgilerinin bulunduğu pasaportun ilk sayfasının fotokopisi
    • Geçerliği kimliğin fotokopisi
    • Nüfus Müdürlüğü’nden alınmış Vukuatlı Nüfus Kayıt Belgesi
    • Eğer varsa daha önceden alınan Schengen vizesi (özellikle yurtdışı mühürlerinin bulunduğu sayfalarla birlikte fotokopisi)
    • Seyahate ilişkin ulaşım ve konaklamaya yönelik rezervasyon belgeleri
    • Banka beyanı (seyahat için yeterli maddi gelirin olduğuna dair)
    • Seyahat Sağlık Sigortası (30 bin Euro teminatlı)

    Kuzey Kıbrısa Gidince Güney Kesime Geçilebilir mi

    Yeşil Hat Tüzüğüne Göre Mal Akışı Nasıldır?

    Rum kesimi ve Türk kesimi arasında ticari ilişkiler Yeşil Hat tüzüğü ile düzenlenir. Ticari mallar için refakat belgesi almak gerekir. Güney Kıbrıs’ta satış yapabilmenin belli koşulları vardır. Ürünlerin Güney’de satılabilmesi için KKTC’de yetiştirilmiş olma şartı konulmuştur. Güney Kıbrıs Rum kesiminde satışı yapılamayacak ürünler ise şunlardır;

    • Balık haricindeki canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin yanı sıra süt ürünleri
    • Türkiye’den gelen ya da Türkiye menşeli olan fıstık, fındık veya içeriğinde bunları ihtiva eden ürünler
    • Ekilmek üzere gönderilen canlı bitkiler

    Kişilerin kendi tüketimlerine yönelik olarak götürebilecekleri ürünler de maksimum 260 Euro ile sınırlandırılmıştır. 1 Litre alkollü içki ve 2 paket sigaraya izin vardır.

    Kuzey Kıbrıs’a Gidişte Türk Vatandaşları İçin Şartlar Var mı?

    Güney kesime geçmek zor olsa da Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine gitmek çok kolaydır. Türk vatandaşları sadece kimlikleri ile Kuzey Kıbrıs’a giriş yapabilir. Ancak kimliğin yeni kimlik olması gereklidir. Hava yolu ya da deniz yoluyla adaya seyahat etmek mümkündür. Pasaport gerekmez. Bir aylık vize kimlikle alınabilir.

    Ancak Covid 19 salgını sonrasında KKTC’ye girişte sağlıkla ilgili belli koşullar aranır. Havaalanında PCR testi yapılmaktadır. Covid 19 salgını sonrası yeni düzenlemelere göre şartlar şunlardır;

    • Yolculuktan öne Hes Kodu alınması gerekir.
    • 2 doz aşı yaptırmış vatandaşlar geçiş yapabilir.
    • Hastalığı geçirmiş olanların 72 saat öncesine kadar alınmış PCR testi vermesi gerekir.

    Ancak bu şartlar zaman içerisinde değişebileceğinden gitmeden önce son durumu öğrenmenizde fayda vardır. Pandemi sürecinde Kuzey Kıbrıs’taki süreci ve yasakları öğrenmek isterseniz de “Kıbrıs’ta Korona Yasakları Nelerdir” başlıklı yazımızı okuyarak, daha fazla bilgi alabilirsiniz.

    Paylaş:
    Detaylı Bilgi Alın Whatsapp