Kuzey Kıbrıs Vatandaşlık Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? 2023

kuzey kıbrıs vatandaşlık başvurusu i̇çin gerekli belgeler nelerdir? 2023

28

Nisan

2022

09:25

İçindekiler

    Kuzey Kıbrıs vatandaşlığı son yıllarda oldukça cazip hale gelmiştir. Bunun en büyük nedenlerinden biri de Kuzey ve Güney Kıbrıs arasındaki müzakerelerinin devam etmesi, böylece birleşme ihtimalinin günbegün artış göstermesidir.

    Siz de Kuzey Kıbrıs vatandaşı olma konusunda araştırma yapıyorsanız hangi durumlarda vatandaşlık hakkı edinebileceğiniz kadar, başvuru için gerekli belgelerin neler olduğunu da bilmeniz gerekir. Bu noktada bilmeniz gereken her şeyi yazımızda bulabilir, bu sayede başvuru yaparken doğru adımları atabilirsiniz.

    25/1993 sayılı Yurttaşlık Yasası kapsamında başvuru durumlarına göre farklı evrakları hazırlamanız gerekir. Şimdi hep birlikte bunları inceleyelim.

    Çalışma İzni Nedeniyle Vatandaşlık Başvurusu

    Çalışma izni nedeniyle vatandaşlık başvurusu yapacağınız zaman şu evrakları hazırlamaya özen göstermelisiniz:

    1. Nüfus cüzdanının hem aslı hem de fotokopisi
    2. Adli sicil kaydı
    3. Vukuatlı nüfus kayıt örneği
    4. Muhtardan alınan ikametgah belgesi
    5. Polis muhaceretten alınan karakter belgesi
    6. Polis muhaceretten alınan vizeli giriş ve çıkış dökümü
    7. Başvuru için harç ve damga pulu ücreti

    Evlilik Yoluyla Kazanılan Vatandaşlık Başvurusu

    Kuzey Kıbrıs Vatandaşlık Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

    Evlilik sonrasında Kuzey Kıbrıs vatandaşlığı için başvuracağınızda hazılanmanız gereken belgeler aşağıdaki gibidir:

    1. Taraflardan Kuzey Kıbrıs vatandaşı olanın kimliği (aslı ve fotokopisi)
    2. Taraflardan Kuzey Kıbrıs vatandaşı olanın vatandaşlık belgesi
    3. Nüfus kayıt örneği
    4. Adli sicil kaydı
    5. Evlenme belgesinin aslı ve fotokopisi
    6. Taraflardan biri Kıbrıs asıllı ise anne ya da babanın kimlik kartı fotokopisi veya ölüm belgesi
    7. Başvuru yapanın nüfus cüzdanı (aslı ve fotokopisi)
    8. Muhtardan alınan birlikte yaşam belgesi
    9. Polis muhaceretten alınan vizeli giriş ve çıkış dökümü
    10. İlk evlilik değilse boşanma belgesi (tarafların her ikisi için de geçerli)
    11. Diploma ya da meslek belgesi (varsa)
    12. Harç ve damga pulu ücreti

    Bu tür başvurularda tarafların birlikte gelmesi gerekir. Ayrıca kurumda EK-1 formunun doldurulması önemlidir.

    Çocukların Vatandaşlık Başvurusu:

    Eğer çocuğunuz için Kuzey Kıbrıs vatandaşlığına başvuruda bulunacaksanız hazırlamanız gereken belgeler şu şekilde sıralanabilir:

    1. Çocuğun nüfus cüzdanı (aslı ve fotokopisi)
    2. Çocuğun doğum belgesi
    3. Çocuğun muhtardan alınmış ikametgah belgesi
    4. Öğrenci ise öğrenci belgesi
    5. Babaya ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
    6. Babaya ait kimlik kartı fotokopisi
    7. Harç ve damga pulu ücreti

    Başvuru için çocuğun babayla birlikte ilgili kuruma gitmesi gerekir.

    Kuzey Kıbrıs Vatandaşlığı Kaç Şekilde Kazanılır

    Kuzey Kıbrıs (KKTC) Vatandaşlığı Kaç Şekilde Kazanılır?

    Kuzey Kıbrıs vatandaşı olmak istiyorsanız belirli kriterlere uygunluk göstermeniz gerekir. KKTC Yurttaşlık Yasası kapsamında vatandaşlık kazanımı için şu şartların oluşması gerekir:

    Doğum Yoluyla Vatandaşlık Kazanımı

    KKTC Yurttaşlık Yasası kapsamında çeşitli durumlarla vatandaşlık verilir. Bunlar doğum yoluyla olabildiği gibi evlat edinme, doğum yeriyle, evlenme, bakanlık kararı ile ve Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlık verilmektedir. Kuzey Kıbrıs sınırları içinde Kıbrıslı anne ya da babadan doğan çocuklar Kıbrıs vatandaşı sayılır. Ayrıca Kıbrıs kökenli anne ya da babanın çocuğu otomatikman Kıbrıs vatandaşı sayılır. Kuzey Kıbrıs vatandaşı anne ya da babanın çocuğu yurt dışında doğarsa da Kuzey Kıbrıs vatandaşlığı alabilir. Doğum yoluyla vatandaşlık alınabilmesi için anne ya da babanın Kuzey Kıbrıs vatandaşı olması gerekir. Kuzey Kıbrıs’ta ya da Türkiye’de doğsa da çocuk Kuzey Kıbrıs vatandaşlığı olan anne ya da babaya sahipse Kuzey Kıbrıs vatandaşı olur.

    Doğum Yeriyle Vatandaşlık Kazanımı

    Toprak esası ile düzenlenen doğum yeriyle vatandaşlık kazanımı ilkesine göre KKTC’de doğan çocuklar doğumlarından itibaren KKTC vatandaşı olarak sayılırlar. Yurttaşlık Yasası’na göre düzenlenen yasa kapsamında ülkeler arasında yapılan anlaşmalara göre vatandaşlık hakkı verilir. KKTC’de doğan çocuklar da yabancı anne ve babadan olsa bile Kuzey Kıbrıs topraklarında doğduklarında doğal şekilde KKTC vatandaşı olabilirler. Ayrıca KKTC’de bulunan sahipsiz çocuklar da KKTC vatandaşı sayılır. 10 yıl boyunca devlet himayesinde tutulan anne ve babasız çocuklara yurttaşlık hakkı verilir. KKTC yurttaşlık hakkı doğum yeri esasına göre ülkede doğan tüm çocuklara tanınır. Doğum yeriyle vatandaşlık kazanımı ülkede doğan anne ve babası yabancı olan çocuklara toprak esası ilkesiyle verilir.

    Evlat Edinme Yoluyla Vatandaşlık Kazanımı

    KKTC yasalarına göre küçük olmak şartıyla evlat edinilen çocukların KKTC vatandaşlığını almaları mümkündür. 18 yaşın altındaki evlat edinilen çocuklar, KKTC vatandaşlığı alabilir. Ancak evlatlık çocuğun vatansız olması ya da anne ve babasının nerede olduğunun belli olmaması şartı aranır. Evlat edinme yoluyla vatandaşlık kazanımı yasalar kapsamında kolaylaştırılmıştır. Buna göre KKTC vatandaşları yurt dışından çocuk evlat edindiğinde çocuk KKTC vatandaşlığına otomatikman hak kazanır. KKTC yurttaşı evli çiftler de KKTC yurttaşı bekâr bireyler de çocuk evlat edinirken çocuğun KKTC yurttaşı olma hakkına sahip olur. Tüm bu yasal düzenlemelerle ilgili tüm detaylar KKTC Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nda kapsamlı şekilde açıklanmıştır.

    Bakanlık Kararıyla Vatandaşlık Kazanımı

    Vatandaşlığın sonradan kazanılması kapsamına giren yetkili makam aracılığı ile vatandaşlık kazanımında Vatandaşlık Kanunları ön plana çıkar. Buradaki önemli detay idarenin takdir yetkisidir. Vatandaşlığa kabul edilme kararını yetkili makam verir. Başvuru koşullarını taşıyan kişiler vatandaşlık kazanımına başvurabilir. Ancak yetkili makam karar konusunda serbesttir. Başvuru koşulları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

    • 18 yaşından büyük olmak
    • Başvuru tarihinden itibaren 5 yıl KKTC’de ikamet etmek
    • Vatandaşlık isteğini davranışlarla ispat etmek
    • Sağlık açısından bulaşıcı ya da tehlikeli hastalığa sahip olmamak
    • Ahlaklı ve sicili temiz olmak
    • Geçimini sağlayabilecek gelire ya da işe sahip olmak
    • Kıbrıs’ta ikamet ederken 40 günden fazla yurt dışında bulunmamak

    Bakanlar Kurulu Kararıyla Vatandaşlık Kazanımı

    Bakanlık Kurulunca istisnai olarak vatandaşlık verilmesi de söz konusudur. Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlığa alınma özel durumları kapsar. Bakanlar Kurulu uygun gördüğü kişilere vatandaşlık şartları aranmaksızın yurttaşlık hakkı verilebilir. Üstün hizmet veren kişiler ya da turizmde büyük yatırımlar yapan kişilere vatandaşlık verilebilir. Bu istisnai durumlar için Bakanlar Kurulu özel olarak karar alır. KKTC Bakanlar Kurulu Kararı ile vatandaşlığa alınabilecekler arasında yer alan bazı durumlar şu şekildedir:

    • KKTC Vatandaşlığını herhangi bir nedenden kaybetmiş kişilerin çocukları
    • Ticaret, sanayi gibi alanlarda başarılı yatırım yapan kişiler
    • Siyaset, kültür, teknik alanlarında üstün hizmet göstermiş olanlar
    • Kıbrıs Barış Harekâtına katılmış olanların eşleri, çocukları

    Bu yollardan herhangi biri üzerinden KKTC vatandaşı olmanız oldukça kolaydır ancak prosedüre uygun hareket etmek gerekir. Bu noktada profesyonel destek almak ve yasaları iyi bilen kişilerin rehberliğiyle hareket etmek önemlidir.

    Son yıllarda KKTC hem vatandaşlık hem de yatırım olarak sağladığı avantajlar sebebi ile sıklıkla tercih edilen bir ülke haline gelmiştir. Emlak yatırımında yüksek gelir fırsatlarının yanı sıra geniş bir yatırım olanağı da mevcuttur. Kıbrıs satılık villa, daire ya da rezidans alarak siz de bu fırsatlardan kolayca yararlanabilirsiniz.

    KKTC Vatandaşlığının Önemi Nedir

    KKTC Vatandaşlığının Önemi Nedir?

    Kıbrıs adasının kuzeyinde bulunan KKTC, günümüzde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile bazı problemler yaşamasına rağmen ilerleyen süreçte aralarında birleşme söz konusu olabilir. Bu durumda ada tek yerden yönetilir ve sunduğu şartlar çok daha ideal hale gelebilir. Çünkü Güney Kıbrıs Avrupa Birliği’ne üyedir ve birleşme durumunda Güney Kıbrıs’ta yaşayanlar da Avrupa’ya gitmek için pasaport sahibi olur. Bu nedenle de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşı olmanın önemi her geçen gün daha da artış gösterir. Yatırım olanaklarının da fazla olması nedeniyle sadece Türkiye’de değil, dünyada da önemli bir hale gelen KKTC vatandaşlığı için siz de başvuru yapabilirsiniz.

    Şayet anneniz ya da babanız Kıbrıs kökenli ise ya da Kıbrıs’ta oturma izniniz varsa vatandaşlık koşullarına detaylı olarak göz atabilirsiniz. Ayrıca en az 5 yıl boyunca Kıbrıs’ta yaşamışsanız, yakınlarınız arasında Kıbrıs Barış Harekatı’na katılıp şehit ya da gazi olan varsa yine Kuzey Kıbrıs vatandaşı olma imkanınız bulunur.

    Kuzey Kıbrıs vatandaşıyla evlilik ya da KKTC vatandaşı tarafından evlat edinme gibi durumlarda da başvuru yapma şansınız olur. Daha detaylı bilgi edinmek için alanında uzman kişilerden destek almak ve profesyonel adımlarla ilerlemek doğru olur. Gerekli belgeleri eksiksiz ve hatasız şekilde ilgili birime teslim edebilir, başvuru sürecini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Böylece siz de mümkün olan en kısa süre içerisinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olabilir, bu vatandaşlığın sizlere sunmuş olduğu imkânlardan yararlanarak yaşam kalitenizi üst seviyelere taşıyabilirsiniz. Kuzey Kıbrıs vatandaşlarına sağlanan avantajlar konusunda daha fazla ve farklı bir bilgi edinmek isterseniz de “Kıbrıs’ın Milli Geliri Ne Kadar” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

    Paylaş:
    Detaylı Bilgi Alın Whatsapp