
08
Haziran
2023
16:45
Yakın zamanda yaşanan yıkıcı depremlerin yarattığı korkunun da etkisiyle son zamanlarda prefabrik evlere olan ilgi artmaya başladı. Prefabrik kelime anlamı, ön üretimlidir. Yapıyı oluşturmakta kullanılan parçaların önceden fabrika ortamında hazırlanarak daha sonra şantiyede montaj edilmesi yöntemiyle oluşturulan yapılara prefabrik ev denir. Prefabrik evler, betonarme evlerden farklı özelliklere sahiptir. Son yıllarda yaşanan salgın hastalıklar nedeniyle şehirden uzaklaşma düşüncesi oluşmaya başlamış ve insanlar prefabrik evlere sıcak bakmaya başlamıştır. Ancak büyük kayıpların yaşandığı deprem felaketinden sonra insanlar prefabrik evleri güvenli alternatif olarak değerlendirmeye başlamıştır. Prefabrik yapıların inşası geleneksel inşaatlardan farklıdır. Prefabrik evin yapımında farklı malzemeler ve farklı teknolojiler kullanılır. Prefabrik evlerin doğrudan zemin üzerine oturtulduğu gibi genel yanlış bir algı vardır. Oysa prefabrik yapılar da beton temel üzerine kurulur. Beton temel atıldıktan sonra yapının iskeletini oluşturmak için çelik, betopan, sac ve EPS gibi malzemeler kullanılır. Tercihe göre duvar panellerinde strafor, betopan ya da sac katmanları kullanılabilir. Çatı sistemlerinde membran, şıngıl ve OSB gibi malzemeler, kapı ve pencerelerde de ahşap, çelik ve PVC gibi malzemeler kullanılabilir. Apartman hayatın uzaklaşmak ya da daha güvenli bir evde oturmak isteyen kişilerin tercih ettiği prefabrik evlerin avantajları kadar dezavantajları da vardır. Prefabrik ev sahibi olmayı düşünüyor ancak karar vermekte zorlanıyorsanız prefabrik yapılar hakkında detaylı bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Prefabrik Evlerin Avantajları
Prefabrik evlerin betonarme evlere göre sağladığı avantajlar şunlardır:
Fiyatları Uygun Olduğu İçin Maliyet Tasarrufu Sağlar
Betonarme evlerin yapımında kullanılan malzemeler pahalıdır. Ayrıca evlerin inşası için çok fazla işçilik gerekir. Bu durum maliyetlerin artmasında etkilidir. Prefabrik yapılarda kullanılan malzemelerin tamamı fabrikasyon üretime dayalıdır ve montajı için çok fazla işçiliğe gerek yoktur. Bu nedenlerin etkisiyle bir prefabrik evin maliyeti betonarme evden daha ucuza mal olur.
Çevre Dostudur
Prefabrik yapılar çevreye zarar vermeyen, yanmaz ve suya dayanıklı malzemeler kullanılarak oluşturulur. Yapımı sırasında daha az atık çıkan prefabrik evler çevre dostudur. Bu yüzden doğal çevre konusunda hassasiyeti bulunan kişiler prefabrik yapıların yaygınlaşmasından yanadır.
İnşa Etmek Daha Az Zaman Alır
Betonarme yapıların inşasının tamamlanması için yaklaşık olarak 1 yıllık bir süreç gerekir. Prefabrik yapılarda bu süre 15 gündür. Yapıyı oluşturmak için gerekli olan malzemelerin önceden üretilmiş olması ve montajının kısa sürede gerçekleştirilmesi sayesinde bir prefabrik ev iki hafta içerisinde kullanılmaya hazır hale gelir.
Her İklim Koşuluna Uyum Sağlar
Prefabrik evler farklı iklim koşullarına göre tasarlanabilir. Isı ve ses yalıtımı malzemeleri sayesinde hem yıl boyunca kullanılabilecek hem de sadece yaz aylarında kullanılmaya uygun prefabrik evler inşa edilebilir.
Dekoratif Değişikliklere Uyumludur
Prefabrik yapılar dekoratif değişiklere uyumludur. Bu sayede zaman içerisinde dış cephe kaplamalarında kolay bir şekilde değişiklik yapılabilir.
Depreme Karşı Yerinde İnşa Edilen Evlerden Daha Dayanıklıdır
Prefabrik yapılarda kullanılan PVC ve çelik karışımlı malzemeler esnek ve hafif yapıdadır. Bu avantajları sayesinde bu tarz yapılar deprem gibi doğal afetlere karşı betonarme yapılara göre daha dayanıklıdırlar.
Portatif Olduğu İçin Taşınabilir
Prefabrik evlerin taşınabilme özelliği bulunur. Böylece farklı yere taşıyıp yeniden kurulum yapılabilir.
Her Zevke Göre Farklı Şekilde Tasarlanabilir
Prefabrik yapıların tasarımı kişilerin taleplerine göre yapılabilir. Tek katlı, iki katlı, balkonlu, teraslı, küçük, büyük ve daha farklı modellerin tasarlaması tamamen tercihe bağlıdır. Prefabrik ev, hayallerinizdeki eve kavuşmanız için ideal bir seçenektir.
Prefabrik Evlerin Dezavantajları Nelerdir?
Prefabrik yapıların avantajları yanı sıra dezavantajları da vardır. Prefabrik evlerin dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:
Prefabrik Evlerin Fiziksel Ömürleri Diğer Yapılara Göre Daha Kısadır
Prefabrik yapıların inşasında kullanılan malzemelerin özelliklerinden dolayı bu evlerin kullanım ömrü daha kısadır. Ortalama 50 yıl olan kullanım ömrünü kaliteli malzemeler tercih ederek bir süre daha uzatmak mümkündür. Ayrıca gerekli bakımın ihmal edilmemesi de kullanım süresinin uzatılmasında etkilidir.
Satarken Değeri Oldukça Düşük Olur
Yapının düşük maliyetli olması ve kullanım ömrünün kısa olmasından dolayı prefabrik evler satılırken değeri düşer.
Hava Koşullarından Daha Çabuk Etkilenir ve Yıpranır
Özellikle yağmurlu ve rüzgârlı havalarda prefabrik evleri olumsuz etkileyebilir. Ancak kaliteli malzemelerin tercih edilmesi olumsuzlukları en az seviyeye indirebilir.
Çift Katlı Prefabrik Evler Esneyebilir
Bazı iki katlı prefabrik evlerde esneme sorunu yaygın olarak görülür. Esneme özellikle 2. katta meydana gelir. Kaliteli malzemelerin tercih edilmesi yaşanan bu sorunu minimum seviyeye indirmek için yeterlidir.
Ses Yalıtımı İyi Olmayabilir
Prefabrik yapıların duvarları incedir. Bu yüzden yan odadan gelen sesler ve yağışlı havalardaki yağmur sesi rahatsız edici boyutta olabilir. Ancak kalın duvar seçimi ve iyi bir ses yalıtım sistemi ile bu sorunu çözmek mümkündür.
Prefabrik Ev Nasıl Alınır?
Prefabrik ev almak için öncelikle evi oturtacak bir alana ve bu alan ile ilgili çeşitli izinlere ihtiyaç vardır. Evin yapı olarak alınması son derece basittir. Prefabrik ev üretimi veya satışı yapan şirketlerden istediğiniz tasarıma sahip evi kolay bir şekilde satın alabilirsiniz. Ancak yapının bir temel üzerine oturtulması gerektiği için izinleri alınmış bir alan gereklidir.
Prefabrik evler de aynı betonarme evler gibi İmar Kanunun da belirtilen koşullara uygun şekilde yapılmalıdır. Bu yüzden evin oturtulacağı alan için imar izni gereklidir. Bölge belediyesinden veya il özel idaresinden yapı ruhsatı alınabilir. Evin yapılacağı alan köy sınırları içerisinde ise il özel idaresi, şehir sınırları içerisinde ise belediyeye başvurmak gerekir. Başvuru sırasında prefabrik evin hangi amaçla kullanılacağının belirtilmesi önemlidir.
Prefabrik Ev Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yapı ruhsatı almak için yapılan başvuru sırasında dilekçeye bazı belgelerin eklenmesi gerekir. Prefabrik ev almak için gerekli olan belgeler şunlardır:
- Mimari proje
- Statik proje
- Tapu (arsa hisseli ise diğer hissedar veya hissedarlardan alınan muvafakatname)
- Harita planın örneği (Bu örnek Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nden alınabilir)
- Mimarlık ofisi tarafından onaylanmış olan su ve elektrik gibi tesisat projeleri
Prefabrik ev satın almak ve inşası için gerekli izinleri almak oldukça kolaydır. Kısa sürede ev sahibi imkânı sunan prefabrik evleri farklı şekilde değerlendirebilirsiniz. Konut ve işyeri olarak kullanabileceğiniz gibi hobi bahçelerinde zaman geçirmek amacıyla da prefabrik yapılar tercih edilebilir.