Koçan – Tapu Çeşitleri Türk Koçanı – Tapu Eşdeğer Koçan – Tapu Tahsis Koçan – Tapu Türk Koçanı: Kıbrıslı Türklerin ve yabancı uyruklu şahısların 1974 öncesi sahip olduğu konut arazi ve işyerleri için verilen koçan türüdür. EŞDEĞER KOÇANI: 1974 yılında Güney Kıbrıs'taki gayrimenkullerini bırakarak Kuzey Kıbrıs'a göç etmek zorunda kalan Kıbrıslı Türklere, Kuzey Kıbrıs devleti tarafından Rum tarafında bırakmış oldukları gayrimenkuller karşılığında, eşdeğerinde olan gayrimenkuller verilmiştir.
Eşdeğer gayrimenkullerini alan Kıbrıslı Türkler, Rum kesiminde kalan arazilerinden feragat ettiklerine daire belgeler imzalayarak gayrimenkullerinin koçanlarını Kuzey Kıbrıs devletinden almışlardır. Eşdeğer Koçanlı gayrimenkuller güvenli olarak değerlendirilir ve her türlü alım/satımı yapılabilmektedir. Ve Tüm Bankalar İpotek alıp kredilendirilebilir. TAHSİS KOÇAN:1974 sonrasında Türkiye’den gelenlerin ülkeye yerleşip hayatlarını sürdürebilmeleri için verilmiş gayrimenkullerin koçanlarıdır. Bu koçanlar, Kuzey Kıbrıs devleti garantisi altındadır ve sahipleri gayrimenkuller üzeninde tüm mülkiyet hakkına sahiptir.
Satın alma izni alamama durumunda satın almış olduğunuz mülkiyetin koçanı Döveç Consctruction tarafından siz satın alma izin işlemlerini yapana kadar güvenli bir şekilde kayıt altında tutuluyor ve Tapu Dairesi’ne sizin adınıza olan sözleşme ile mülkiyetin kayıt işlemlerini gerçekleştiriyor.
2008 yılında yürürlüğe giren yasa ile birlikte satın alma işleminde gecikme yaşayan vatandaşlar için Tapu ve Kadastro Dairesi alınan mülkiyetin satış sözleşmesini alıcı adına kayıtlara geçirirken hem evin bir başkası tarafından kiralanması veya satışı ile ilgili herhangi bir durumu ortadan kaldırırken hemde alıcının %100 korunmasını sağlıyor. Tapu ve Kadastro Dairesi’ne en sözleşmenin imzalanmasından sonra en geç 21 gün içerisinde kaydının yapılması gerekmektedir. Bu işlem yapılırken %0.5 satış sözleşmesi üzerinden hesaplanan pul ücreti ve 65TL’lik kayıt ücreti ödenmektedir.
Evet açabilirler. Kuzey Kıbrısta Türkiye şube bankalarından Türkiye İş Bankası A.Ş.,T.C.Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Garanti Bankası A.Ş, T.Halk Bankası A.Ş., Türk Ekonomi Bankası (TEB) bulunmaktadır. Özel sermayeli bankalardan bazıları ise Şekerbank(Kıbrıs) Ltd., Kıbrıs Kapital Bank Ltd., K.T.Kooperatif Merkez Bankası Ltd., Limasol Türk Kooperatif Bankası Ltd., Yakın Doğu Bank Ltd., Universal Bank Ltd.
Yabancı uyruklu ve T.C vatandaşları Kuzey Kıbrıs’ta 1 adet daire veya villa alabiliyor.
Tapu Harcı: Konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi vb. Satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için tapuda beyan edilen satış bedelinin %4’ü olarak hesaplanan bir harçtır. Tapu Harcını Kim Öder:Bakanlar kurulu kararınca satıcı ve alıcıdan ayrı ayrı gayrimenkülün binde 20(%2) si alınır.
Kuzey Kıbrıs’ın gayrimenkul sahibi olmak, doğrudan oturma hakkı kazandırmaz ancak oturma hakkı almak isteyenlerin gayrimenkulü olması avantajdır. Gayrimenkulü olan kişilerin hukuki sorunları yok ise ve gelirlerini kanıtlayabiliyor oldukları takdirde, önce 1 yılık oturma izni alır, ardından 2 yıl ve onun ardından sınırsız oturma izini almaları olağan bir süreçtir.Yabancı uyruklu kişilerin Kuzey Kıbrıs’ta emlak satın almaları için oturma veya çalışma iznine veya belli sürelerde Giriş Çıkış yapma ihtiyaçları yoktur.
Kuzey Kıbrıs’ta yabancı uyruklu kişiler (TC vatandaşları ve diğer vatandaşlar) tarafından satın alınan gayrimenkullerin gelir elde etmek amacıyla kiralanması mümkündür.Daha fazla bilgi almak için Döveç Group şirketimize sizi bekliyoruz.
Her yabancının taşınmaz tapu devrini yapabilmesi için Kuzey Kıbrıs Bakanlar Kurulu'ndan gayrimenkul alma hakkını elde etmesi gerekir. Bu işlem İçişleri Bakanlığı'ndan yapılacak müracaat ile mümkündür. Müracaat bireysel yapılıp takip edileceği gibi ayrıca avukatlar, muhasebeciler veya emlakçılar tarafından da takip edilebilir. Gayrimenkul adına devir izini çıkmasının ortalama süresi TC vatandaşları için 35 gün, AB vatandaşları için 90-100 gün diğer yabancı uyruklu ülkeler için 180-360 gün süre alabilmektedir.
Suç işlememiş olması gerekmektedir. Pasaportunuz satın alma işlemlerini başlatmaktadır. SÖZLEŞME AŞAMASI KKTC ve TC vatandaşı dışındaki diğer alıcılar İçişleri bakanlığından KKTC’de konut alım izni için başvurmaları gerekmektedir.
Gerekli hukuki süreci avukatla yürütmeleri en sağlıklı şekildir. Sözleşme aşamasında, yabancı uyruklu müşterilerimize, emlak alma izinlerini sorunsuz ve hızlı bir şekilde çözümlemeleri adına, birlikte çalıştığımız avukatlar ile çalışmalarını tavsiye etmekteyiz. Anlaşmadan itibaren, iki tarafın da sözleşmede yazan hükümlere uyması gerekmektedir. Sözleşmenin tüm hükümlerine uyulup, ödemelerin ( tüm vergiler, aidatlar dâhil) tamamlanması durumunda müşterilerimize tapu devirlerini gerçekleştirmekteyiz. Ev alırken Merkez ofisimize bizzat başvurmanız, sözleşme imzalamak için ise kimlik kartı veya pasaportunuzun yanınızda bulundurmanız yeterli olacaktır. TAPU DEVRİ VE VERGİLER Sözleşme Pul Ücreti binde beş (%0.5) Pul ücreti vergi dairesine ödenmektedir.
Şu anki yasaya göre sözleşmede yer alan fiyat üzerinden %0.5 olan Pul Ücreti, kontrat imzalanmasından itibaren 21 gün içerisinde ödenmelidir. 21 günlük sürenin geçmesi halinde ise ücret %1.5 olarak ödenmek zorundadır. KKTC’de emlak alım-satımı sırasında ödenmesi gereken vergiler şöyledir: Stopaj vergisi KDV Tapu Devir Harcı Damga Pulu Stopaj Vergisi:Kar amacı olan şirketlerde satış bedeli üzerinden %4 olup, şirketimiz tarafından vergi dairesine ödenmektedir. KDV: Kar amacı güden şirketlerde devirden önce %5 KDV’sini vergi dairesine ödenir. KDV’de muafiyet hakkı yoktur. Sözleşme gereği anlaşılması durumunda KDV alıcı tarafından ödenilmektedir.
Alıcı tarafından ödenir. Alıcı kar amacı gütmeyen birey ise %3 vergi oranı uygulanır.İkinci alışında ve kar amacı güden biri ise %6 vergi uygulanır. Damga Pulu:Gayrimenkülün satış sözleşmesi ile gerçekleşmesi durumunda ödenen vergidir. (Ör: İleri tarihli teslimi olan bir projenden gayrimenkul alınması durumunda).Bu vergi satış sözleşmesinin alıcı ve satıcı tarafından imzalanmasından sonra 21 gün içerisinde vergi dairesine ödenmelidir. %0.5 (binde beş) pul ücreti ödenmesi sonrası ilgili sözleşme Tapu Dairesinde kayıt edilmelidir. Bu kayıt sonrası alıcının mülkiyet hakkı hukuki açıdan da yasallık kazanır. KOÇAN – TAPU Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki yasalar, doğrudan şahısların adına gayrimenkul veya arazi koçanlarının çıkmasını sağlamaktadır.
Yabancı uyruklu müşterilerin KKTC hükümetinden emlak satın alabilmeleri için Emlak alım izni çıkartmaları gerekmektedir. Avukatlar desteği ile gerçekleştirilen bu prosedür, 12-15 ay içerisinde gerçekleşmektedir. Deneyimli avukatlar bu işlem için 1500 – 2000 TL arasında ücretler talep etmektedirler. Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak için lütfen bize ulaşabilirsiniz. KKTC ve TC vatandaşları için yasal prosedür daha kısa sürmektedir. TC vatandaşları için de Emlak Alım izni çıkarılması gerekmektedir. Deneyimli avukatlar desteği ile 2-3 ay içerisinde çıkarılmaktadır. Kuzey Kıbrıs’tan mülk satın alma tüm yerli ve yabancılar için yasal ve garantili bir işlemdir.
Gayrimenkulün yabancı adına kaydı için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kuruluna başvurarak, Bakanlar Kurulu tarafından satın alma izni alınması gereklidir.
Evet vardır. Aldığınız kira bedelinin %10 ‘ununu, gayrimenkulün bulunduğu bölgedeki vergi dairesine ödenmelidir. Buna kira stopajı denilmektedir.
Evet, eğer alacağınız gayrimenkul krediye uygun ise Exper değerinin bankaca belirlediği oranlarda kredi alabilirsiniz. Türkiyedeki gelirinizin beyanı ile aldığınız gayrimenkulü ipotek vererek Kredi alabiliyorsunuz.
Evet. Kuzey Kıbrıs mevzuatına göre temsilcisi Kuzey Kıbrıs'ta kayıtlı olan Türk şirketi gayrimenkul satın alabilir.
Kuzey Kıbrıs’ta vergilendirilir. Kuzey Kıbrıs ile TC arasında vergi mutabakatı mevcuttur. TC ‘de ikinci bir vergilendirme olmaz.
Evet. Kuzey Kıbrıs’ın mevzuatına uygun verilmiş vekaletname ile alınabilir.
a. Stopaj vergisi: Satıcı tarafından tapu devri esnasında vergi dairesine ödenir, kar amacı gütmediği durumlarda %3,5 uygulamasına rağmen, şuan ki uygulamada %2,8 stopaj ödenmektedir. Not: her kişiye bir arsa ve bir konut için bir defaya mahsus stopaj vergisi muafiyeti uygulanır.
Kar amacı güden durumlarda stopaj vergisi %6,25 olmasına rağmen devir sırasında %4 olarak ödenir. b. Katma değer vergisi (K.D.V.): Kar amacı güden durumlarda KDV oranı %5’tır, alıcı tarafından satıcı eli ile koçan devirden önce vergi dairesine ödenir. Satıcının kar gütmediği durumlarda yani münferit satışlarda KDV yoktur.
c. Tapu Devir Harcı: Alıcı tarafından koçan devri sırasında tapu dairesine ödenir. Tapu harcı %6 olmasına rağmen bir arsa ve bir konut için bir defaya mahsus %3 olarak uygulanır. Hibe yoluyla devirlerde farklı vergiler uygulanır: Ebeveynlerden çocuğa hibe %0.2 Eşten eşe hibe %0.4 Dededen toruna hibe %0.4 + maliyeye stopaj ödenir. d. Damga Pulu: Satış sözleşmesini iki taraf imzalandıktan sonra 21 gün içerisinde alıcı tarafından vergi dairesine %0.5 pul ücreti ödenip sözleşme Tapu Dairesinde kaydedilir ve böylece alıcının mülkiyet hakkı teminat atına alınmış olur.
Evet değişiyor. Konutlarda yıllık emlak vergisi, iş yerinde ise hem emlak vergisi hem de iş yeri vergisi bulunmaktadır.
Kuzey Kıbrıs vatandaşlarının emlak satın alma sınırı yoktur. T.C. ve Yabancı uyruklu kişiler, KKTC'de kişi başına 1 emlak alma hakkına sahiptir. 1 adet arazi veya 1 apartman dairesi veya 1 dönüm büyüklüğünde arazi veya 1 plot arazi de hepsi “1“ olarak sınıflandırılmaktadır. Mali değerinin önemi yoktur. Evli çiftler 1 kişi olarak kabul edilir. Evli çiftlerin soyisimleri farklı ise bir kişi olarak sayılmaz.
Yabancı uyruklu vatandaşın taşınmaz malı kendi adına alması için Bakanlar Kuruluna başvurarak satın alma izni alınması gerekir. (Yaklaşık olarak TC uyruklu kişilere 1-2 ay ve diğer kişilere 6-8 ayda sonuçlanır.)